Mer om olivenolje

Extra Virgin Olje fra Taggiasca-oliven

Taggiasca er en sort (kultivar) oliven som det dyrkes mye av i Liguria, Italia. Olivenoljen som produseres fra slike oliven er høyt verdsatt. Taggiasca olivenolje er karakterisert ved gul/gyllengul farge over mot gulgrønn. Oljen beskrives som litt smøraktig, lett fruktig og litt søtlig, noen vil si med hint av mandel og artisjokk, samtidig som den kan ha en mer distinkt pepperaktig ettersmak. Smaken blir i noen grad preget av hvor lang tid det har gått fra oljen ble produsert.

2024-årgangen

Olivenhøsten påvirkes av mange faktorer, som det meste i jordbruket. Værfenomener som kraftige haglbyger kan ødelegge alt hvis det treffer på en ugunstig tid. Passe fuktighet og varme er viktig i de forskjellige fasene fra blomstring til modning, og så finnes det noen fiender blant insektene. Noen av de senere årene har vært virkelig labre for mange produsenter. Sesongen med høsting i slutten av 2024 ser mer lovende ut for den regionen hvor taggiasca dyrkes mest, Riviera di Ponente.

Extra Virgin Olivenolje fra Vittorio Cassini

I landsbyen Negi Fumei som ligger i Perinaldo kommune ved den italienske Riviera nordvest i Italia, dyrker Vittorio Cassini sine taggiasca oliven. Han har et begrenset volum, og står selv for dyrking, høsting og oljeproduksjon. Azienda Agricola Vittorio Cassini ligger innerst i en liten dal med de første høydedragene av de Maritime Alper i ryggen, og sørlig vendt ut mot Middelhavet. Denne beliggenheten gir et gunstig mikroklima. Cirka 500 meter over havet er det også mindre insektangrep på oliven og dermed mindre behov for sprøyting.

Mer om Taggiasca oliven og oljen

Betegnelsen på oljen er «Olio Extra Vergine di Oliva Italiano cultivar Taggiasca «i Fumei». Siste frasen «i Fumei» henspiller naturligvis på det lokale stedsnavnet og er Vittorio Cassini sin toppkvalitet, slik den blir produsert i 2024. Oliven høstes i november-desember mens de er i modningsfasen og man ser en blanding av oliven i hele fargespekteret fra lysegrønn, grønn til brunsvart og fiolett. Vittorio høster og selekterer sine oliven manuelt, og oljen blir produsert umiddelbart med moderne kaldpressingsmetode som sikrer kvaliteten (og som er en betingelse for å kalle den extra virgin). Innholdet av syre og andre stoffer som kan bidra til nedbrytningen er lavt og langt under grensene som regulativene tillater. Holdbarheten settes til 18 måneder, som er kravet, men det er helt klart at med en grei oppbevaring (mellom 10 og 25 grader, noenlunde mørkt) så er «kan gjerne brukes»-tiden adskillig lengre.